In de (social)media


Brandweer Winterswijk
Brandweer Winterswijk7 dagen geleden
Vandaag hebben ook wij stil gestaan bij de omgekomen brandweerlieden in Nederland. Om 12.00 uur vormden wij deze ereboog in verband met de #Nationale #Brandweerherdenking.
Brandweer Winterswijk
Brandweer Winterswijk2 weeken geleden
Mooi teamwerk vandaag van onze eigen collega’s en buurtposten en wat is het dan mooi om te zien dat de volgende generatie er ook al mee bezig is 👨‍🚒 🧯

Sterkte aan alle gedupeerden..

Koning eert zeven brandweermannen met samen 169 dienstjaren in Winterswijk

WINTERSWIJK – Liefst zeven brandweermannen zijn zaterdagavond 20 november 2019 geëerd met een lintje in Winterswijk. De zeven kregen de koninklijke eer vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor het plaatselijke brandweerkorps. Ze zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De zeven zijn samen goed voor 169 dienstjaren. Met 33 jaar is Erik Wiggers de langst dienende brandweerman.

Daarna volgen Thom Goossens (28 jaar), Jan Mous (24), Frank Kirkenir (23) en Peter Stortelers (21). Martin Huiskamp en Robin Jansen werken allebei 20 jaar voor het Winterswijkse korps.

Burgemeester Joris Bengevoord sprak in de brandweerkazerne in Winterswijk zijn grote waardering uit voor deze jarenlange inzet.

,,Brandweermensen die zich vrijwillig inzetten voor een ander zijn onmisbaar. Zij staan dag en nacht klaar en zetten zich met hart en ziel in voor de goede zaak”, zei de burgemeester.

De avond was extra bijzonder, omdat de zeven brandweermannen behoren tot de laatste groep die nog een lintje krijgt bij een dienstjubileum of afscheid na meer dan 20 jaar. Die waardering verdwijnt namelijk per 1 januari.

De Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor de lintjes, noemt als belangrijkste reden de ‘ruime financiële vergoeding’ voor het brandweerwerk. Daarmee is het geen vrijwillige functie en vervalt de basis voor een lintje, aldus de kanselarij.

,,De brandweermannen die nu deze onderscheiding krijgen, behoren dus tot de laatsten der Mohikanen. Maar uiteraard staat het maatschappelijk belang van de brandweer niet ter discussie”, zei Bengevoord.

Hij gaf ook nog een compliment aan het Winterswijkse brandweerkorps als geheel, dat hij ‘goed en professioneel’ noemde. ,,Het is een groep zeer betrokken en gemotiveerde mensen”, zei de burgemeester, die niet vergat alle partners en kinderen te bedanken voor de onvoorwaardelijke steun en het begrip voor hun brandweermannen, die bij nacht en ontij klaarstaan als er iets is.

Brandweerwedstrijden 14 april

Het was indrukwekkend, de brandweerwedstrijden van zaterdag 14 april.
Hier een impressie gemaakt door RTV Slingeland

Winnaar 1e ronde TAS-HD wedstrijden

Het nieuwe seizoen van de brandweer wedstrijden is weer begonnen! Zaterdag 10 maart was de eerste ronde in het Gelderse Buren.

Het brandweerkorps Winterswijk welke vorig jaar nog 5e werd tijdens de landelijke finale heeft zich wederom geplaats voor de volgende ronde op 12 mei in Oldebroek. Met een totaalscore van 1305 punten wisten de mannen de concurrentie (best) ruim achter zich te laten.

 

Eerste brandweerwagen met 15.600 liter water in Achterhoek

WINTERSWIJK – Waterbommen, zo zou je de nieuwe waterwagens van de brandweer in de Achterhoek wel kunnen noemen. Met een inhoud van liefst 15.600 liter kunnen branden sneller en beter aangepakt worden. Donderdag is de eerste waterwagen overgedragen aan de brandweerpost in Winterswijk.

 

In totaal krijgt de brandweer het komend jaar in de regio de beschikking over zeven gloednieuwe waterwagens: vier in de oost en drie in de west. De wagens worden geplaatst in Aalten, ‘s-Heerenberg, Doetinchem, Eibergen, Groenlo, Vorden en Winterswijk.

Het verschil met de huidige waterwagens is groot. Op dit moment hebben de Achterhoekse brandweerposten de beschikking over wagens met maximaal 6.000 liter. Alleen in Lichtenvoorde staat een wagen met 10.000 liter. Met de beschikbare hoeveelheid water kan straks een forse ‘eerste klap’ uitgedeeld worden tijdens de bestrijding van een brand.

Leemlaag

Het is niet voor niks dat Winterswijk de eerste waterwagen krijgt. Met name het buitengebied van deze gemeente is de watervoorziening lastig. ,,Je hebt hier te maken met een leemlaag, waar je nauwelijks doorheen komt bij het slaan van een waterput. Daarnaast ben je ook nog eens grensgebied, waardoor de druk op de waterleidingen vaak lager ligt dan elders”, vertelt postcommandant Roland Lieferdink.

De waterwagen krijgt  een dubbele rol. In gebieden waar geen brandkranen of putten beschikbaar zijn, levert deze wagen bluswater om een kleinere brand te bestrijden. Bij een grote brand, bijvoorbeeld bij een boerderij of bedrijfspand, levert de waterwagen voldoende bluswater om de tijd te overbruggen die nodig is om een groot transportsysteem aan te leggen. ,,Dat duurt soms wel drie kwartier. Dan moet je er niet aan denken dat je als brandweer moet staan wachten op voldoende water. Je verliest de strijd.”

Bakbeest

De waterwagens kosten ongeveer 240.000 euro per stuk. De Winterswijkse waterwagen kan overigens nog niet ingezet worden. Het rijdende ‘bakbeest’ weegt 25.000 kilo. De bestuurders krijgen een speciale opleiding om met de waterwagens te rijden en ook de pompen te kunnen bedienen. Die opleiding duurt acht weken. ,,Je kan met deze wagen niet in een berm gaan staan. Daar komt-ie door het gewicht niet meer uit. De bestuurders moeten echt heel goed weten wat ze wel en niet kunnen. Zeker in ons buitengebied met al die kleine weggetjes”, weet de postcommandant.

De laatste waterwagen in de Achterhoek wordt begin mei in Doetinchem verwacht. Dat betekent dat alle zeven waterwagens in de regio vanaf de zomer in gebruik genomen zijn.

Bron:DE GELDERLANDER

Brandweer Winterswijk plaatst zich bij laatste negen in strijd om titel ‘beste van Nederland’

Winterswijk- Brandweer Winterswijk heeft afgelopen zaterdag een uitstekende prestatie neergezet, tijdens wedstrijden in Aalsmeer. In de klasse TAS HD is het thema bij de laatste negen teams van Nederland beland. Op zaterdag 16 september wordt door deze negen ploegen gestreden om wie zich de beste van Nederland mag noemen.

TAD HD is een brandinzet, zoals de brandweer die iedere dag tegen zou kunnen komen. Door gecertificeerde juryleden wordt zorgvuldig beoordeeld welke ploeg de inzet het beste heeft uitgevoerd.

Bij de eerste ronde in Lichtenvoorde werd de Winterswijkse ploeg tweede. In Hellendoorn tijdens de eerste provinciale ronde derde en afgelopen zaterdag in Aalsmeer, in de tweede provinciale ronde wederom derde. Een presentatie als deze is door de Winterswijkse brandweer nog nooit eerder behaald. In deze klasse deden dit jaar zo’n 240 ploegen uit heel het land mee. Brandweer Winterswijk behoort tot de absolute top daarvan: de beste negen teams van Nederland

Jubilarissen gehuldigd op jubileumavond brandweer

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse feestavond van brandweerpost Winterswijk plaats. Tijdens deze avond zijn vier jubilarissen onderscheiden, te weten Erik Wiggers (30 jaar), Thom Goossens (25 jaar), Frank Kirkenir (20 jaar) en Ronald Siebelink (12,5 jaar). Na mooie woorden van postcommandant Roland Lieverdink over hun bewezen diensten, hun individuele inbreng en capaciteiten, reikte burgemeester Van Beem de daarbij behorende onderscheidingen uitgereikt. De dames van de jubilarissen werden verblijd met een mooie bos bloemen. Tevens werd deze avond stil gestaan bij het vertrek van oud-postcommandant Darko Sanders op 1 juli van dit jaar. Ook Darko werd bedankt voor zijn inzet en manier van aansturen van het korps de afgelopen vijf jaar. Naast een mooie bos bloemen ontving hij een persoonlijk geschenk namens de post.

Tot slot is er deze avond ook aandacht besteed aan het komende afscheid van Thijs van Beem als burgemeester van Winterswijk. De postcommandant bedankte de burgemeester voor zijn betrokkenheid ten aanzien van het korps, vooral ook op de momenten dat hier extra behoefte aan was. Mede dankzij de burgemeester kan Winterswijk rekenen op een goede brandweerzorg doordat er een sterk en goed uitgerust korps te allen tijden klaar staat. Namens alle vrijwilligers kreeg ook de burgemeester een persoonlijke attentie overhandigd.

foto

Op de foto de 4 jubilarissen met partner :Ronald en Sandra Siebelink, Frank en Yvonne Kirkenir, Thom en Bianca Goossens, Erik en Erna Wiggers  met Roland Lieverdink, burgemeester Thijs van Beem en  Darko Sanders.

Brandweer houdt verplaatsingsoefening door de Achterhoek

Achterhoek -Op dinsdagavond 21 juni wordt er een verplaatsingsoefening voor de brandweer, onder begeleiding van de politie, gehouden. Deze oefening heeft tot doel een brandweereenheid onder politiebegeleiding te verplaatsen waarbij verkeersveiligheid, verkeersinzicht en aansturing van de brandweerkolonne het oefendoel is.

Aan deze oefening doen ongeveer 10 brandweervoertuigen van Brandweer Noord- en Oost- Gelderland mee. De brandweervoertuigen zijn afkomstig van de volgende brandweerposten: Silvolde, Aalten, Winterswijk, Gendringen, Dinxperlo, Varsseveld, Eibergen, Borculo en Wehl. De colonne verplaatst zich met blauw zwaailicht, zonder geluidssignalen. Van de politie doen een commandovoertuig en vier motorrijders mee.

De colonne vertrekt om 19:00 uur van de Euroweg in Varsseveld waarbij de volgende route wordt aangehouden: Varsseveld – Doetinchem – A18- Zevenaar – Duiven – Doesburg – Zutphen – Baak- Hummelo- Doetinchem – Varsseveld. Rond 21:30 uur is de oefening afgelopen.