Enorme vuurzee legt bedrijfspand in Aalten in de as

Een zeer grote uitslaande brand heeft 28 januari in de avond en -nacht in de bedrijfspanden van Virupa en Tritop in Aalten gewoed. Er werd een NL-alert uitgedaan vanwege de flinke rookontwikkeling die ontstond door het vuur

“Er komt flink wat rook van dit pand af en dat voorlopig ook nog wel zo blijven”, meldde de woordvoerder omstreeks 01.45 uur. De brand begon omstreeks 23.15 uur in het pand aan de Vierde Broekdijk. De brandweer schaalde al snel op naar een GRIP 1 situatie. “Met name de rook is daar de reden van geweest”. “Dit heeft een grotere impact dan alleen de omvang van het bedrijf.” Om het vuur te bestrijden werden brandweerkorpsen vanuit de hele regio opgeroepen. “Diverse voertuigen voor de watervoorziening, logistiek is aanwezig en dan ook nog alle mensen daaromheen”, aldus de woordvoerder. “U kunt zich voorstellen dat hier heel veel brandweermensen rondlopen.” Daarentegen werd er volgens hem niet gewerkt in het pand op het moment van de brand. “Er zou ook niemand in het pand aanwezig zijn geweest.”

Het vuur was tot in de wijde omtrek te zien, en er zijn ook explosies gehoord. “De knallen komen voort uit spullen die normaal gesproken bij dit soort grote bedrijven aanwezig zijn”, “Daar horen ook gasflessen bij. Wat voor gasflessen dat precies geweest zijn weten we niet, maar er is geen reden voor de brandweer om daar extra bezorgd over te zijn dan ze nu al zijn.” Volgens de woordvoerder is de brandweer nog uren bezig met de brand: “Als ik het zo inschat en zie hoe hard het pand op dit moment nog brandt is de brandweer echt nog wel tot in de ochtend aanwezig. Dat betekent dat omliggende wegen afgesloten zijn en dat het verkeer daar wellicht morgenvroeg rekening mee moet houden.”