Grote afvalbrand bij Ter Horst in Varsseveld

Varsseveld -Bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld is donderdagmiddag een zeer grote brand uitgebroken in een berg grijs afval van zo’n 1500 kuub. De zwarte rookwolken waren lange tijd in de wijde omtrek te zien. Omwonenden hebben een NL Alert ontvangen met het advies om ramen en deuren te sluiten.

Het vuur ontstond omstreeks 13.45 uur in een berg afval op het terrein aan de Kloosterstraat. De brand is snel opgeschaald van een ‘zeer grote brand’ naar een GRIP1-incident, wat inhoudt dat er meerdere disciplines nauw moeten samenwerken. Later werd dit zelfs GRIP2 vanwege de warme weersomstandigheden waaronder hulpverleners moeten werken. Omsteeks 17.15 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven.

Brandweerkorpsen uit onder meer Varsseveld, Doetinchem, Gendringen, Aalten en Silvolde zijn met meer dan twintig voertuigen en zo’n zeventig medewerkers ter plaatse gekomen om het vuur te blussen. Ook is er materiaal voor extra waterwinning in Varsseveld ingezet. Enkele brandweermannen leken door de hitte onwel te worden, maar konden na een pauze en controle door ambulancepersoneel weer aan de slag.

Ramen en deuren sluiten
De Veiligheidsregio adviseerde omwonenden direct om ramen en deuren te sluiten, indien men last had van de zwarte rook. Over giftige stoffen is vooralsnog niets bekend, wel is er een adviseur gevaarlijke stoffen opgeroepen. Om omwonenden de waarschuwen is er omstreeks 14.30 uur een NL Alert verstuurd. De Veiligheidsregio vroeg bovendien geïnteresseerden vooral niet naar de brand toe te komen.

Overtredingen
Ter Horst kwam recentelijk negatief in het nieuws nadat verschillende overheidsdiensten diverse overtredingen constateerden bij de afvalverwerking. De bergen afval waren onder meer hoger dan was toegestaan.

Eerdere branden
Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in Varsseveld te kampen heeft met een brand. Zo vlogen de afgelopen jaren onder meer twee afvalopslagplaatsen, een oplegger met accu’s en een hoop afval in brand.