Eerste brandweerwagen met 15.600 liter water in Achterhoek

WINTERSWIJK – Waterbommen, zo zou je de nieuwe waterwagens van de brandweer in de Achterhoek wel kunnen noemen. Met een inhoud van liefst 15.600 liter kunnen branden sneller en beter aangepakt worden. Donderdag is de eerste waterwagen overgedragen aan de brandweerpost in Winterswijk.

 

In totaal krijgt de brandweer het komend jaar in de regio de beschikking over zeven gloednieuwe waterwagens: vier in de oost en drie in de west. De wagens worden geplaatst in Aalten, ‘s-Heerenberg, Doetinchem, Eibergen, Groenlo, Vorden en Winterswijk.

Het verschil met de huidige waterwagens is groot. Op dit moment hebben de Achterhoekse brandweerposten de beschikking over wagens met maximaal 6.000 liter. Alleen in Lichtenvoorde staat een wagen met 10.000 liter. Met de beschikbare hoeveelheid water kan straks een forse ‘eerste klap’ uitgedeeld worden tijdens de bestrijding van een brand.

Leemlaag

Het is niet voor niks dat Winterswijk de eerste waterwagen krijgt. Met name het buitengebied van deze gemeente is de watervoorziening lastig. ,,Je hebt hier te maken met een leemlaag, waar je nauwelijks doorheen komt bij het slaan van een waterput. Daarnaast ben je ook nog eens grensgebied, waardoor de druk op de waterleidingen vaak lager ligt dan elders”, vertelt postcommandant Roland Lieferdink.

De waterwagen krijgt  een dubbele rol. In gebieden waar geen brandkranen of putten beschikbaar zijn, levert deze wagen bluswater om een kleinere brand te bestrijden. Bij een grote brand, bijvoorbeeld bij een boerderij of bedrijfspand, levert de waterwagen voldoende bluswater om de tijd te overbruggen die nodig is om een groot transportsysteem aan te leggen. ,,Dat duurt soms wel drie kwartier. Dan moet je er niet aan denken dat je als brandweer moet staan wachten op voldoende water. Je verliest de strijd.”

Bakbeest

De waterwagens kosten ongeveer 240.000 euro per stuk. De Winterswijkse waterwagen kan overigens nog niet ingezet worden. Het rijdende ‘bakbeest’ weegt 25.000 kilo. De bestuurders krijgen een speciale opleiding om met de waterwagens te rijden en ook de pompen te kunnen bedienen. Die opleiding duurt acht weken. ,,Je kan met deze wagen niet in een berm gaan staan. Daar komt-ie door het gewicht niet meer uit. De bestuurders moeten echt heel goed weten wat ze wel en niet kunnen. Zeker in ons buitengebied met al die kleine weggetjes”, weet de postcommandant.

De laatste waterwagen in de Achterhoek wordt begin mei in Doetinchem verwacht. Dat betekent dat alle zeven waterwagens in de regio vanaf de zomer in gebruik genomen zijn.

Bron:DE GELDERLANDER